[./izaira_rua.html]
[./chum.html]
[./kylie.html]
[./bobby.html]
[./goliath.html]
[./te_koop.html]
[./nieuws.html]
[./onze_paarden.html]
[./index.html]
[./contact_mo_annamh.html]
[Web Creator] [LMSOFT]

Een broertje of zusje voor Chummy
Ashling is wederom dragend van An Rua en verwacht haar veulen medio mei 2012. We hopen op een voorspoedige dracht en bevalling.
Het veulen zal helaas geen maatje krijgen om mee te spelen. Helaas, echter gezien de ontwikkelingen op de paardenmarkt in het algemeen is ervoor gekozen om een stop in te lassen. Een serieuze en toegewijd fokker hecht namelijk waarde aan een goed thuis en krijgt graag waardering voor het met zorg gefokte veulen. Tenminste, dat zouden meer fokkers zo moeten willen voelen. Massa is wellicht goedkoop maar geen kwaliteit.  


Bobby en Chum op reis
De schoonheid en geschatte potentiele fokwaarden van Bright Bobby en Creamy Chum zijn niet onopgemerkt gebleven in het buitenland. Beide jonge hengsten zijn verkocht naar het buitenland. Bobby zal vertrekken naar de USA en Chum zal afreizen naar Australie. Natuurlijk zijn wij erg trots op beide hengsten en hopen dat ze de lange, en waarschijnlijk indrukwekkende reis, goed zullen doorstaan. Bobby en Chum zullen in het najaar vertrekken.

Kleuruitslagen Chum & Izaira
Vlak na geboorte was al duidelijk dat deze twee veulens 'aparte' kleurtjes hebben maar dit moest natuurlijk nog definitief worden vastgesteld. Beide veulens hebben inmiddels een paar staartharen minder en de uitslag heeft mijn deurmat geraakt. Uitslag: Izaira is smokey black (zwartbont + creme) en Chummy is palomino (vos + creme).


Izaira
Op 20 juni 2011 zag
Izaira Rua het levenslicht! Izaira is een prachtig merrieveulen uit de combinatie Kylie en An Rua.
Dit merrieveulen heeft een mooie aftekening met een bijzondere aftekening op haar hoofd. Ze heeft tevens de deels blauwe ogen die haar moeder Kylie ook heeft. Izaira is prachtig gebouwd met een fijn hoofdje, ze heeft een zeer elegante uitstraling. Izaira draagt zowel een creme-gen alswel een vosgen, hierdoor is het zeer interessant om later met haar palomino's of ander cremegekleurde Tinkers te fokken. Los van exterieur; ze is echt een heerlijk eigenzinnig prinsjes met een enorm pienter karakter.

Veulens 2011

Het veulenseizoen is weer ingeluid bij Mo Annamhs, en hoe!

An Rua's eerste dochter "
Erynn" is geboren. Een prachtige zwaargebouwd vosbont merrieveulen uit de mooie merrie Fenore.

Op 12 Mei is hengstveulen
Chum geboren. Bekijk deze prachtige palominogekleurde kleine man snel bij 'Onze Paarden'

Het is nog even wachten op nakomeling 3 van dit seizoen.
Kylie is op 17 juni uitgerekend en verwacht een veulen van An Rua. Spannend, zou het wederom zo'n mooie nakomeling worden?
Houd onze site in de gaten!
11-01-2011

Een goed paard heeft geen kleur!

Zoals enkele Tinkerliefhebbers wel weten speelt vachtkleur de laatste jaren een grote rol in ons ras. Tinker, Gypsy Cobs, of hoe je ze ook wilt noemen, waren veelal zwartbont, driekleur of bruin/zwart effen gekleurd. Wanneer iets een hype wordt, is het gewone niet bijzonder genoeg meer. Onder grote invloed van de Amerikaanse markt probeerde veel ‘fokkers’ zich te onderscheiden door zeldzame, oftewel “exotic colours”, zoals valk,palomino, zilverappel, blagdon e.d  te introduceren in de fokkerij. Veelal is het zo dat zij hiervoor fokmateriaal gebruiken welke ontstaan zijn uit andere voorouders dan onze traditonele Gypsy Cobs. Helaas gaat er door deze ontwikkeling een stuk rastype en traditie verloren, de traditionele fokkers zeggen dan “the colour bothers the horse”. Niet altijd, er zijn enkele dieren die prima voldoen aan de rasstandaard en tevens een aparte kleur dragen. Ik moet toegeven dat ik er ook van houd, van die exotische kleuren. Echter zou ik als serieuze fokker nooit toeleggen op zaken als exterieur en rastype. Dit hoeft ook niet, als is het goed zoeken……

De kleuruitslagen van Bright Bobby en Gentle Goliath zijn binnen. Beide hengstveulen zijn een afstamming van de prachtige zilverappelbonte hengst Rob Roy. Ondanks het feit dat beide veulens het zilverappelgen het gen overduidelijk dragen, moest dit natuurlijk nog even officieel getest worden.

Bobby en Goliath hebben beide maanogen. Goliaths ogen zijn ijsblauw terwijl Bobby  één caramelkleurig en één groen oog heeft. Heel bijzonder en zichtbaar vanaf zijn geboorte.
Vandaag bevestigde het lab hetgeen ik de laatste tijd vermoedde; Bobby is een Silver Smoky Black. Dat wil zeggen, hij draagt zowel het crémegen alswel het zilverappelgen. Een unieke combinatie wat zorgt voor zijn aparte kleur. Goliath draagt ook het zilverappelgen. Beide veulens zijn drager van een vosgen wat betekent dat zij ook voskleurige nakomelingen kunnen produceren. Zowel Bobby als Goliath zijn heterozygoot voor de bontfactor, hun eventuele nakomelingen kunnen dus, afhankelijk van de invloed van de merrie, een bonte alswel een effengekleurde vachtkleur hebben. In het geval van Bobby betekent het tevens dat hij in staat zal zijn om palomino’s te fokken evenals zilverappelgekleurde paarden, hetzij in bonte of effengekleurde vorm. Er zijn, naar mijn weten, slechts 3 Tinkers op de wereld die de kleur Silver Smokey Black dragen. Nu we dit alles weten is het ook duidelijk dat Bobby’s moeder Kylie de kleur ‘Smokey Black’ draagt.

Nogmaals, een goed paard heeft geen kleur, nog steeds niet. Beide hengstveulens laten veel potentie zien en zouden in de toekomst uit kunnen groeien tot vaderdieren. Deze kleuruitslag is het kersje op de slagroom voor my two beautiful boys!

Bobby                           Goliath
Vosfactor                       E/e                               E/e
Agoutifactor                   a/a                               a/a
Schimmelfactor              N/N                               N/N
Zilverfactor                    N/Z                               N/Z
Sabino                          N/N                               N/N
OLWF                            N/N                               N/N
Pearl                             N/N                               N/N
Cremefactor                  N/Cr                             N/N
Tobiano                         N/To                             N/To
  
       Devoted to the breed